Olivier Messiaen: Quatour pour la Fin du Temps

Olivier Messiaen: Quatour pour la Fin du Temps

Olivier Messiaen: Quatour pour la Fin du Temps (Kvartett til tidenes ende)

28. mars 2020 hadde vårt institutt planlagt en NTNU Forskningskonsert på Dokkhuset, hvor Messiaens Kvartett til tidenes ende skulle fremføres. Dessverre ble denne avlyst i kjølvannet av koronapandemien. Dette stoppet ikke musikernes sterke ønske om å få formidlet denne betydningsfulle musikken, og ved hjelp av studioingeniør Thomas Henriksen ble de tre satsene som kun er solo- eller duettsatser spilt inn i april 2020. Her er den innspillingen.

Kvartetten ble skrevet mens Messiaen satt i fangenskap i leiren Stalag VIII A ved Görlitz i Silesia under andre verdenskrig, og den ble urfremført av ham selv og tre medfanger 15. januar 1941 – utendørs i kulden foran medfanger og voktere, på instrumenter som vi kan forestille oss var av en helt annen kvalitet enn det våre kollegaer har tilgang på i dag.

Forordet i filmen er fra Johannes’ Åpenbaring 10, 1-2, 5-7 – en bibeltekst som inspirerte Messiaen til å skrive dette verket. Du får høre sats 5, 3 og 8, og forordene til satsene er Messiaens egne.

Rik De Geyter, klarinett
Daniel Turcina, fiolin
Øyvind Gimse, cello
Mona Spigseth, klaver

Thomas Henriksen, lyd og bildeopptak, redigering

Den utsatte forskningskonserten med hele verket på programmet ble gjennomført 31. oktober 2020.