Kategorier
Jazz

Eldbjørg Raknes 2019

English

Førsteamanuensis Eldbjørg Raknes har utviklet mange konsepter for musikkstudentene ved NTNU gjennom årene. Hun befinner seg i spydspissen av improvisert norsk musikk, og har fått mye oppmerksomhet internasjonalt for arbeidet sitt. I løpet av studieåret 2018-19 utviklet hun en spesialbestilt konsert for Jazzfest i Trondheim, og debuterte prosjektet på festivalens første dag. Eldbjørg har i mange år samarbeidet med lyddesigner og tekniker Tor Breivik, noe som ble synliggjort gjennom at de for første gang satt sammen under hele konserten, med publikum sittende i en sirkel av fluktstoler rundt seg. Lyden bevegde seg i 360 grader rundt i rommet, og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøiens asketiske og ettertenksomme oppsett, med mye plass til mørke, ga publikum mulighet til å etablere visuelle bilder for sitt eget indre øye. Kort tid etter konserten bestemte Eldbjørg seg for å gi ut prosjektet som live-album, på plateselskapet hun har drevet i flere år.   
– Andreas Aase, Trondheim 2019

Eldbjørg Raknes 2019: Bumblebee

«I dette prosjektet blandar eg mine låtar og soundscapes med nokre få utvalgte lydar eg har tatt opp frå hengekøya i min vesle byhage. Fuglekvitter, regn, helikopter. Desse la eg inn i sampleren, så dei var ein del av instrumentariet. Lydmann Tor fekk dei óg –  så han kunne setje inn om og når han ville. Eg elskar å vere utandørs. Natur og vêr er sanseleg. Å ta opp lydar ute og så etterpå høyre på dei i headset opnar opp assosiasjonsrom, gir meg musikalske idéar, bilete, luft til ord, perspektiv, teksturar.»

Eldbjørg Raknes 2019: Bumblebee

«Å legge opp til friheit i spelet er viktig for meg. Eg prøvar å anerkjenne det som blir til der og då, følge opp det som faktisk skjer og forme etterkvart – både i låtane og «lydbileta». Melodiar, tempo, harmonikk, form etc – alle element er utgangspunkt og kan forandrast i nuet. Eg utfordrar meg sjølv til å stole på at musikken då vil forme sitt eige, unike, «beste», heile.»

Eldbjørg Raknes 2019: Bumblebee

«Surround-oppsettet og publikum i sirkel rundt oss (i fluktstolar!) gir særeigen intensitet. Ein er alltid i samspel med det spesifikke rommet ein spelar i OG dei som høyrer på/er i rommet.

Eg har hatt fokus på desse sidene av lyd, energi, setting og formidling i lang tid. Det er ein konkret del av arbeidspaletten det óg.»

Eldbjørg Raknes 2019: Bumblebee

Albumet BUMBLEBEE er tilgjengelig på din foretrukne digitale plattform, f.eks.:

Spotify lenke Eldbjørg Raknes 2019: Bumblebee

Meir om Eldbjørg Raknes på www.eldbjorgraknes.com.
Videos by Camtimul SB